luni, 25 august 2008

Un hunedorean sărbătoreşte la volan 40 de ani de Dacia 1100

La 40 de ani de la lansarea pe piaţă a primului automobil românesc, Dacia 1100, un hunedorean pasionat de maşini vechi povesteşte despre importanţa acestui eveniment în istoria automobilismului românesc

Legendarul model Dacia 1100 a ieşit de pe poarta uzinei Mioveni în urmă cu 40 de ani. Un hunedorean are în curtea casei unul dintre puţinele astfel de modele de maşini care mai există în România. Fabricată în anul 1971, Dacia lui Alexandru Vulpe este acum maşină de colecţie, cu care bărbatul merge atât la lucru, cât şi la toate întâlnirile care se desfăşoară în ţară, cu alţi pasionaţi de acest fantastic automobil, cu motor pe spate.



Fanii Dacia s-au întâlnit la Sibiu



Sâmbăta aceasta a avut loc la Sibiu întâlnirea proprietarilor de Dacia 1100, eveniment ocazionat de aniversarea a patru decenii de existenţă a modelului românesc. Simerianul Alexandru Vulpe nu a lipsit nici el de la această întrunire. Cu câteva zile înainte, a început să-şi lustruiască maşina şi să o pregătească de întâlnirea cu celelalte "surori" ale ei. "Cam 15-20 de proprietari de Dacia 1100 ne întâlnim de obicei. Întâlniri sunt în fiecare an, în altă locaţie din ţară. În 2007, ne-am văzut la Piteşti, acum la Sibiu. Discutăm, facem planuri de viitor, încercăm să punem pe picioare un club al posesorilor de Dacia 1100", spune Alexandru Vulpe. Omul a fost mereu pasionat de maşini vechi, dar a avut ocazia să achiziţioneze una abia în urmă cu şapte ani. "Am cumpărat-o de la o colegă de lucru. Cunoşteam maşina demult şi îmi plăcea de ea, dar nu am crezut vreodată că va fi a mea. Când am auzit că o vinde însă, am vrut neaparat să o cumpăr. Pe atunci am dat pe ea vreo 12 milioane, destul de mult, însă maşina era în stare destul de bună, iar eu mi-am dorit-o foarte mult", spune bărbatul.



O maşină unică



Dacia lui Alexandru Vulpe este în proporţie de 90 de sută orginală. Nu a schimbat la ea decât foarte puţine piese. Motorul de 40 de cai putere este amplasat în spatele maşinii, iar portbagajul este în faţă. Maşina este atent îngrijită şi apreciată la adevărata ei valoare de către actualul proprietar, care are doar cu trei ani mai mult decât maşina lui. Dacia lui Alexandru Vulpe are un consum mediu de circa şase litri, un rezervor de 33 de litri şi ... sistem de închidere centralizat. A umblat cu ea prin ţară, dar şi peste hotare, şi nu i-a făcut vreodată probleme. Dacia 1100 a fost produsă între anii 1968-1971, perioadă în care au fost scoase pe piaţă peste 37 de mii de astfel de autoturisme. "Acum, în toată ţara să tot mai fie vreo 500 de Dacii 1100. Mă refer la cele care sunt în stare funcţională, cu acte în regulă, nu la cele părăsite. Iar în judeţul Hunedoara mai sunt vreo 10. Numai că, dintre proprietarii acestora, sunt şi mai puţini cei care sunt interesaţi cu adevărat de ele", spune Alexandru Vulpe. De meserie lăcătuş mecanic, Alexandru Vulpe nu ar da pentru nimic în lume maşina lui. E unică. Kilometrajul Daciei lui arată 64.399 de kilometri, dintre care proprietarul spune că aproape 10.000 i-a făcut în cei şapte ani de când o are.



----------------------------------------------------------

2.000 de kilometri pe an face Alexandru Vulpe cu maşina lui de "epocă"



---------------------------------------------------------

"Dacia 1100 este o maşină care a fost construită cu sufletul. Ultimele modele Dacia sunt făcute pe calculator"

Alexandru Vulpe, posesor Dacia 1100



----------------------------------------------------------


Model francez

Până în 1966, când Guvernul de atunci a lansat o licitaţie pentru producţia de autoturisme de clasă medie, pe străzile României circulau doar vreo 3.000 de maşini, din import. Primul autoturism fabricat in România, Dacia 1100, copie la indigo a unui exemplar european cu renume - Renault 8 - a fost oferit cadou familiei Ceauşescu. Pe motorul amplasat în spatele autovehiculului, se afla o plachetă din platină, cu omagii adresate soţilor Ceauşescu. În prezent, maşina se află în posesia Automobil Clubul Român.

Sursa: http://www.hunedoreanul.ro/reportaj/un-hunedorean-sarbatoreste-la-volan-40-de-ani-de-dacia-1100-2960267

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu