duminică, 29 martie 2009

Paraclisul bisericii "Sf. Martiri Brancoveni"





Sfintit pe 25 martie 2009.

sâmbătă, 21 martie 2009

Noul "trend" ECO


Oriunde te duci, oriunde te intorci auzi numai Eco peste tot! In prima faza poate fii de bine, de ce nu. Problema apare atunci cand notiunea de Eco ramane doar la teorie, practica se pierde pe drum.
Sa luam ca exemplu scolarii mici, din clasele I-IV. Odata cu venirea primaverii in scoli se demareaza tot felul de proiecte pe teme ecologice. Un lucru nemaipomenit pentru copii si pentru viitorul lor. Din pacate cei mici sunt singurii de care se prinde ceva din aceste activitati. La orele de stiinte, georgrafie, desen, abilitati practice, educatie civica si educatie fizica li se vorbeste copiilor despre tot ce inseamna mediu inconjurator, protejarea lui, reciclare. Si nu doar li se vorbeste, se fac exemplificari, mergem in natura sa o curatam si multe alte activitati.
Ce ma intristeaza pe tine este faptul ca elevii mai mari, in ciuda eforturilor cadrelor didactice, nu respecta absolut nimic din ceea ce ar fii trebuit sa fie un mediu curat si sanatos.
Un exemplu: ies zilele trecute din scoala, tocmai terminasem ora de stiinte in care dezbatusem cu elevii tema: "Reciclarea hartiei = salvarea padurii!". In fata mea un grup de elevi din clasele mai mari care au aruncat pe jos vreo 3,4 ambalaje goale de cornuri cu ciocolata si cipsuri! In ciuda faptului ca le-am atras atentia, nici macar nu s-au sinchisit sa se uite la ce au lasat in urma!
Si aici revin la o idee de-a mea mai veche: degeaba ma chinui eu 4, 5 ore la scoala cu elevul sa il invat ceva, daca acasa mama, tata, nu sunt interesati nici macar ce-a facut copilul in ziua respectiva, nu mai spun de teme, lectii si de ce nu, sa il incurajeze in actiunile sale. Este foarte important pentru un copil sa site ca este iubit, sustinut, sa i se acorde atentie si ajutot pe cat posibil.
Un alt lucru adevarat este ca multi dintre parinti nu au educatie ecologica. Tocmai de aceea, imi spunea cineva, parintele trebuie sa invete de la copilul sau cum e treaba cu ecologizarea, cu reciclarea si cu sortarea deseurilor.
Dar ce vorbesc eu aici: am vazut cu ochii mei cum om in toata firea, la vreo 40 de ani, merge la gena de gunoi cu o punga si 2 bidoane in mana si arunca totul la "gunoi menajer". Asta in conditiile in care langa mana lui era un recipient special pentru peturi si plastic, pe care scria mare:" Recicleaza Refoloseste Reduce" :)
Este trist sa asisiti la asemenea momente cand te gandesti ca ne-o facem cu mana noastra. In Romania Ignoranta invinge Implicarea cu un scor de...1000 la ..0.

In postul urmator o sa revin cu cateva informatii despre proiectele Eco care de deruleaza in acest moment in scolile din oras si bonus niste poze, ca sa demonstrez ca se poate totusi!

vineri, 20 martie 2009

Sanse...


Am avut o perioada cand citeam acest blog fara sa imi imaginez vreodata ca as putea publica chiar eu aici! Multumesc Marigabi pentru invitatie. :)
In legatura cu orasul meu, as avea multe de spus, dar pentru inceput o sa incerc sa ma limitez.
Aud zi de zi tineri vaitandu-se:" EEE ce sa facem in orasul asta, nu avem de munca, ne plictisim, mai bine plecam 5, 6 luni afara, ne umplem contul si ne intoarcem!". Nimic mai FALS. Este adevarat, Mioveniul este un oras mic, dar tocmai pentru linistea lui il iubesc eu acum. A nu se intelege ca fac reclama sau aduc laude. Am stat 4 ani in Campulung, timp in care veneam acasa o data pe luna si imi amintesc cat de mult am dus dorul de casa! Apoi in facultate, faceam naveta Mioveni-Pitesti, dar nu cred sa fii spus de prea multe ori ca ma plictisesc aici.
La urma urmei de noi depinde ce facem cu viata noastra, cum ne gestionam timpul, cum ne facem utili mai mult sau mai putin.
Acum sa revin la cei care nu mai vad in Romania decat o tara ajunsa in prag de colaps si singura solutie este sa emigreze. Cunosc atat de multe persoane care au plecam din oars cu avant catre tari mai calde, doar doar s-o imbunatati ceva..si...? Si s-au intors acasa dupa 3 luni din diverse motive: fie banii pe care ii primeau nu ajungeau decat pentru strictul necesar, fie dorul de casa i-a invins, fie nu au facut fata nivelului de munca de acolo!
Daca vrei,poti! De ce sa ma duc in Spania sa imi rup spatele cu mai stiu eu ce munci de camp, sa nu imi ajunga banii sa mai trimit si acasa, sa stau printre straini cand pot sa imi rup spatele cu munca si in tara mea, si de ce nu, in Mioveni?
Aici am copilarit, aici am facut scoala (generala, cel putin), aici am trait prima dragoste, aici traiesc momentan poate cea mai frumoasa poveste de iubire, familia si prietenii imi sunt aici si aici muncesc. Am avut aceasta sansa. Am ajuns in cel mai scurt timp din banca la catedra si culmea, tot in Mioveni. Sunt un bugetar ca oricare altul, adica foarte prost platit, dar in loc sa ma plang sau sa fug, raman aici si incerc sa schimb ceva.
Nu e usor sa fii independent, dar nici imposibil!
Asa ca sa nu dam vin pe oras ca nu avem una, alta, suntem singurii responsabili!

joi, 19 martie 2009

Furt din magazin

Doi bărbaţi au ajuns dintr-un supermarket din orasul Mioveni direct la poliţie. Şi asta pentru că au încercat să fure alimente. Agenţii de pază ai magazinului au fost însă vigilenţi şi i-au reţinut pe bărbaţii, de loc din judeţul Dâmboviţa.
Video

duminică, 1 martie 2009

Miss Pensionara

Azi, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Dacia”, din Mioveni, se desfăşoară ediţia a doua a concursului „Miss Pensionara”.