luni, 23 februarie 2009

Mioveni, orasul mai gol cu o cladire

Venind dinspre Maracineni, la un moment dat puteai sa vezi foarte clar unde e situat Mioveni-ul. Si asta pentru ca pavilionul de la Dacia iesea in evidenta, stand falnic deasupra orasului.
De data asta, surpriza: incercam in zadar sa localizez orasul. Poate si pentru ca a trecut ceva timp de cand nu am mai fost acasa. Dar acum nu mai zaream pavilionul, incercam sa-mi amintesc unde era situat. In zadar. De-abia cand am trecut calea ferata de la Colibasi, usor-usor, trecand de penitenciar, am putut sa zaresc ceva. Sigla Dacia inca mai e vizibila pe cladirea sectiei de presaj de pe platoul unde era pavilionul. Si ea se poate vedea lejer de pe drumul spre Campulung.

Cand a fost demolat simbolul uzinei si al orasului, nu m-am uitat la televizor. Cred ca am refuzat sa asist la un asa moment, chiar fara sa-mi dau seama. Cineva m-a apostrofat chiar ca am pierdut momentul istoric, iar eu glumeam ca o sa-l vad in reluare.

Nu stiu ce-au vrut sa demonstreze francezii prin demolarea pavilionului, poate au vrut sa ne reaminteasca faptul ca uzina Dacia e de ceva timp a lor. Nu vreau sa discut de sporul de lumea a treia pe care il iau pentru ca au venit in tara noastra. Oricat i-am blama ca se poarta ca niste salvatori, nu stiu daca s-a gandit cineva cum ar fi supravietuit uzina pana azi. Poate ca daca nu ar fi fost investitia franceza, ar fi fost alta. Sau poate ca uzina ar fi fost acum falimentara si de mult daramata si orasul, ca atare, pus la pamant.

Stiu doar ca atata timp cat inca exista aceasta fabrica, orasul inca nu este pierdut, iar locuitorii sai inca mai au ce pune pe masa. Bine, poate dramatizez, dar pentru multi oameni din Mioveni le-ar fi greu sa o ia de la capat in alte conditii, unora varsta chiar nu le-ar mai permite asta. Iar tinerii... sunt sanse sa plece in strainatate, pentru ca li se pare mai usor sa razbata printre straini, decat sa se straduiasca sa faca ceva in tara lor.

Odata cu demolarea pavilionului, nu s-a distrus doar un simbol, ci si un reper, o modalitate de a spune "Uite, acolo este Mioveni-ul!". Orasul reprezinta oricum mai mult decat o localizare geografica, pe harta sau o aratare cu degetul, asta e clar. Nu stiu, incep sa cred ca noua, romanilor, ne e mai usor sa stricam, sa daramam, in loc sa conservam, sa renovam. L-am blamat pe Ceausescu pentru ca a distrus cladiri, biserici, dar si noi facem acelasi lucru, insa, culmea, nu ne mai afecteaza atat, ba chiar aplaudam si scandam. De ce oare?

Am fost acasa, in orasul de-acum mai gol cu o cladire... Trista incheiere, dar poate ca nu se putea altfel!

7 comentarii:

  1. Se mai vede doar un releu de telefonie mobila. :(
    Inainte mai erau si cosurile de la centrala termica, dar daca imi amintesc bine au fost demolate si acelea, acum vreun an.
    Oricum instalatiile nu pot simboliza nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si Turnul Eiffel e doar o antena radio si totusi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonimule, scuza-ma ca-mi permit sa te contrazic, dar Eiffel e mai mult decat o antena radio! ;) Altfel, spune-mi, de ce ar vizita o lume intreaga o simpla antena radio care e tocmai in varful turnului?;;) Si de ce japonezii si-au facut si ei un Turn Eiffel, ca sa aibe o antena radio in plus? Nu cred! Pavilionul era simbolul orasului, releul e doar al respectivei companii de telefonie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca si in Las Vegas e un turn Eiffel in miniatura. De cel al japonezilor nu stiu, dar voi cauta acum.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu-i nimic,Mioveniul are deja o alta...minunatie k reper!
    http://blog.bitpress.ro/utilizatori/costi/18-ma-enerveaza/51.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Proiectul a inceput in zorii anilor '90 si nu putea fi abandonat. Nu vred ca a inghitit foarte multi bani pe an, dar e adevarat ca o data la 2-3 ani s-ar fi putut face biserici de dimensiuni normale din bugetul alocat ei. Absolventii de teologie au inceput sa si le construiasca singuri (sunt vreo 3 biserici de lemn in constructie).

    RăspundețiȘtergere