luni, 30 noiembrie 2009

ZIUA NAŢIONALĂ VA FI SĂRBĂTORITĂ LA MIOVENI



              Ziua Naţională a României  va fi sărbătorită la Mioveni, ca în fiecare an, prin diferite festivităţi organizate de autorităţile locale.

 Lansarea „Buletinului Cultural de Mioveni”, ora 09.30

              Seria manifestărilor va fi deschisă la Centrul Cultural, unde va fi lansat primul număr al revistei „Buletin Cultural de Mioveni” în prezenţa consilierilor locali dar şi a semnatarilor. Publicaţia editată de Consiliul Local, Primărie şi Centrul Cultural în 1000 de exemplare, va apărea trimestrial şi va cuprinde opinii şi informaţii culturale locale.
În paginile primei ediţii a Buletinului se regăsesc articole semnate de reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi cultură. Colegiul redacţional al publicaţiei are în componenţă nume legate de viaţa culturală locală: Argentina Culcuş, Constantin Iordan, Bogdan Udroiu, Petre Livezeanu, Maria Pană şi Elisabeta Panait.
              „Buletinul Cultural al oraşului Mioveni este prima apariţie de acest gen din oraş şi îl vom lansa cu speranţa că va deveni o prezenţă demnă de luat în seamă în peisajul cultural argeşean” a precizat Argentina Culcuş – directorul Centrului Cultural Mioveni (CCM).

10 cupluri vor fi premiate pentru fidelitate, ora 10.00

              Tot CCM va găzdui şi următoarea activitate a zilei: premierea a 10 cupluri care au împlinit în anul 2009, 50 de ani de căsătorie. Pentru fidelitatea lor de cinci decenii, cuplurile vor primi de la Primăria Mioveni câte 500 lei dar şi o diplomă de fidelitate. Festivitatea de premiere va fi oficiată de edilul Ion Georgescu.

Depunere de coroane la monumentele eroilor, ora 11.00 – 12.00

              Şi cum nu se poate sărbători Ziua Naţională fără depunere de coroane, oficialităţile vor organiza astfel de ceremonii la toate monumentele eroilor din oraş. Aleşi locali, veterani şi văduve de război, elevi şi profesori dar şi simpli cetăţeni vor perticipa la ceremonii. Preoţii vor oficia slujbe de pomenire şi cinstire a memoriei eroilor neamului, după care vor urma depunerea coroanelor de flori şi scurte programe artistice pregătite de elevi. Cea mai amplă manifestare va avea loc la Crucea Eroilor din centrul civic unde va fi prezentă şi Fanfara Centrului Cultural.

Spectacol la Casa de Cultură Racoviţa şi la Căminul Cultural Colibaşi

              Manifestările organizate pentru marcarea Marii Uniri de acum 91 de ani se vor încheia cu un spectacol gratuit pentru locuitori la Casa de Cultură Racoviţa. În faţa publicului va fi prezent îndrăgitul taraf al CCM însoţit de soliştii: Liliana Iordache, Flori Caftaliu, Daniel Chiţulescu şi Nicu Albu.

Tichete cadou pentru veterani

              Consiliul Local şi Primarul oraşului vor acorda veteranilor şi văduvelor de veterani de război, cu ocazia Zilei Naţionale, tichete cadou în valoare de 40 lei fiecare. De această măsură se vor bucura 150 de veterani şi văduve de veterani care îşi pot cumpăra produse alimentare din Piaţa Dacia de contravaloarea tichetelor.

Patinoar ecologic artificial la Mioveni

In cateva zile, la Mioveni, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, Primaria va da in functiune unul dintre cele mai moderne patinoare din tara, cu o suprafata de 300 metri patrati. Patinoarul artificial va avea o baza din plexiglas pe care va fi turnata o solutie de polimer de mare densitate. Practic, nu se va patina pe gheata, ci pe o suprafata siliconata, cu o grosime de 8 milimetri. Avantajul este ca aceasta solutie permite practic ca patinoarul sa fie folosit si vara, desi administratia orasului intentioneaza ca vara sa fie amenajat in loc de patinoar un teren de joaca pentru cei mici sau un teren de mini-fotbal. In urma licitatiei organizate, au mai fost achizitionate 100 perechi de patine, o masina de spalat suprafata si una de ascutit patinele. Astfel de patinoare au mai fost amenajate la Bucuresti, Craiova, Rovinari si Alexandria.
Sursa

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Luna cadourilor

Invitat aseara in emisiunea "Punctul pe A" de pe Arges TV, domnul Aurel Costache, viceprimarul orasului Mioveni, a dezvaluit ca in jurul datei de 4 decembrie, pe platoul Casei de Cultura va fi deschis un patinoar artificial. Tot in jurul acestei date va vea loc si aprinderea oficiala a iluminatului festiv.
Invitata in aceeasi emisiune, doamna Argentina Culcuş, director al Centrului Cultural Mioveni, ne-a informat ca pe 16 decembrie 2009, ora 16.00, va avea loc în sala mare de spectacole a Casei de Cultură prima ediţie a Festivalului de obiceiuri tradiţionale de Crăciun şi Anul Nou ”Deschide Uşa, Creştine”.
In noaptea dintre ani, dupa focul de artificii, va avea loc si o tombola al carei mare premiu va fi un autoturism Dacia Logan. Taloanele vor fi puse in vanzare incepand cu data de 1 decembrie in 10000 de exemplare, iar fondurile astfel obtinute vor fi folosite pentru ajutorarea familiilor nevoiase.

vineri, 27 noiembrie 2009

Zilele Şcolii "Liviu Rebreanu" - Concurs "Cine ştie câştigă"

Îmi doresc să vin acasă cu drag

E ciudat să fiu departe. E ciudat să revin după o vreme şi să constat schimbările, e ciudat să mi se povestească ce mai e nou prin Mioveni. Într-un fel sau altul, oriunde m-ar purta viaţa, voi rămâne mereu legată de acest oraş. Nu neapărat pentru că aici îmi sunt părinţii şi prietenii, ci măcar pentru că fotografiile mele de nuntă au fost făcute în Parcul Tineretului.

Un singur lucru îmi doresc: o firmă de transport Mioveni-Bucureşti care să îşi asume rolul ca atare şi să acopere traseul fără probleme. Pentru că da, există Lucky, cu toţii ştim asta. Dar câţi ştiu că fără rezervare, sunt puţine sanşe să ajungi la destinaţie? Sau că nici măcar de sărbători nu se suplimentează maşinile şi sunt oameni nevoiţi să vină cu maxi-taxi? Poate şi mai aiurea e că, după ce, din diferite motive, întârzii şi pierzi rezervarea (de obicei, trebuie să te prezinţi cu o jumătate de oră înainte de ora de plecare), ţi se spune să te urci în maşina de Curtea de Argeş, că vei fi preluat la Piteşti.

Am vrut de multe ori să sesizez aceste probleme şi acum o fac. Pentru că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care învaţă la Bucureşi si fac naveta, pentru că sunt oameni care s-au stabilit în capitală şi părinţi care ar vrea să îi viziteze, dar se "împiedică" de lipsa unui mijloc de transport direct. Pentru că e oraşul Daciei şi o asemenea localitate merită o reţea decentă de deplasare în localităţile din afara Mioveniului şi chiar din afara Piteştiului.

Acum câţiva ani, prin 2004, era maşină spre Bucureşti chiar şi la 6 dimineaţa, iar până la 14.45 mai erau cel puţin 2, care între timp au fost scoase. Îmi doresc să vin acasă cu drag, nu cu nervi că iar au băgat o buburuză în care nu am avut loc. Şi aş mai vrea ca drumul care leagă Piteştiul de Câmplung şi implicit de Mioveni să arate a drum. Oare cer prea mult?

marți, 24 noiembrie 2009

ZÂMBET PENTRU ZÂMBET

Centrul Cultural Mioveni  vă invită
 în perioada 5 – 18 Decembrie 2009
  la campania umanitară
ZÂMBET PENTRU ZÂMBET

           Cei care doresc să dăruiască, în prag de sărbători, un zâmbet copiilor nevoiaşi pot dona: îmbrăcăminte, jucării, alimente neperisabile, ş.a. Donaţiile se primesc în fiecare zi de Luni – Vineri (08.00 – 16.00) la sediul Centrului Cultural Mioveni din Str. Tudor Muşatescu, bl. V2B, parter (lângă Poliţia Comunitară).

joi, 19 noiembrie 2009

PROGRAM 1 DECEMBRIE 2009

PROGRAM 1 DECEMBRIE 2009
               Consiliul Local Mioveni, Primăria şi Centrul Cultural organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie.
               Ora 09.30: Lansarea primului număr al revistei „Buletin Cultural de Mioveni” la Centrul Cultural Mioveni;
               Ora 10.00: Premierea cuplurilor care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie la Centrul Cultural Mioveni;
               Ora 11.00: Depunere de coroane la monumentele eroilor din cartierele oraşului: Mioveni (Şc. Liviu Rebreanu), Colibaşi, Făget şi Racoviţa; Elevii şcolilor din oraş vor susţine un scurt program artistic;
               Ora 12.00: Depunere de coroane la monumentul eroilor de pe platoul casei de Cultură a Sindicatelor Dacia; elevii Şcolii „George Topârceanu” şi Liceului „I. Zamfirescu” vor susţine un scurt program artistic;
                Ora 17.00: Spectacol susţinut de Taraful Centrului Cultural Mioveni la Casa de Cultură Racoviţa.

Săptămâna Educatiei Globale - Tema: "Hrana pentru toţi"

joi, 5 noiembrie 2009

Diseminare Proiect Comenius - Scoala "Liviu Rebreanu" Mioveni - 5 noiembrie 2009, după vizita din Polonia (Kielce)

În ziua de 5 noiembrie 2009, la Centrul Cultural Mioveni a avut loc diseminarea activităţilor desfăşurate în timpul vizitei în Polonia de către echipa Şcolii cu clasele I-VIII "Liviu Rebreanu" Mioveni, în cadrul proiectului european multilateral Comenius intitulat “If you want to see the beauty of the world, first you have to find it in yourself” („Dacă vrei să vezi frumuseţea lumii, trebuie să o găseşti mai întâi în tine însuţi”), în parteneriat cu şcoli din Polonia, Italia, Malta şi Lituania.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, şcoala noastră beneficiind de un grant de 24000 de euro pentru realizarea activităţilor propuse în proiect.
Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
La această acţiune au participat: Ion Georgescu, Primarul oraşului Mioveni, Aurel Costache - viceprimarul oraşului Mioveni, prof. univ. dr. ing. Tiberiu Macarie - directorul Centrului de Formare Muntenia al Universităţii din Piteşti, Ion Stanciu - director al Fundaţiei „Consorţiul pentru Dezvoltare Locală” Mioveni, Elisabeta Panait - director al CCS Mioveni, consilieri locali, directori ai şcolilor din oraşul Mioveni, părinţi, cadre didactice, elevi.
Activitatea a demarat cu intonarea imnului şcolii, interpretat de elevii clasei a IV-a C.
Din cuvantul domnului primar Ion Georgescu, s-a desprins îndemnul adresat tuturor cadrelor didactice din şcolile oraşului de a participa la acest tip de proiecte, asigurându-ne de tot sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Mioveni.
Au fost prezentate scopul, obiectivele proiectului, activităţile ce urmează a fi desfăşurate, imagini şi detalii referitoare la activităţile derulate în Polonia, compararea sistemelor de învăţămant din Polonia şi România precum şi informaţii generale despre participarea şcolilor în programul Comenius.
În finalul activităţii, a fost prezentat un scurt program artistic, susţinut de renumitul interpret, câştigător al Cerbului de Aur Junior 2009, Ion Moise Bădulescu, şi de alţi elevi ai şcolii noastre: Valentin Poienariu, Petruţa Iovu, şi grupul vocal.
Aprecierea elevilor care au participat la această activitate a fost făcută prin acordarea de diplome din partea şcolii şi prin participarea la o excursie oferită de domnul Primar.




miercuri, 4 noiembrie 2009

SIMPOZIONUL „DIABETUL – BOALA SECOLULUI XXI”



                   Consiliul Local Mioveni, Primăria şi Centrul Cultural în parteneriat cu Spitalul „Sf. Spiridon” Racoviţa şi Centrul de Informare Europa Mioveni, organizează Vineri, 13 Noiembrie 2009, ORA 10.00 la Centrul Cultural Mioveni, SIMPOZIONUL „DIABETUL – BOALA SECOLULUI XXI” manifestare ocazionată de Ziua Internaţională a Diabetului.
                   La acţiune vor participa elevi ai şcolilor „George Topârceanu”, „Liviu Rebreanu”, „Marin Sorescu”, Colibaşi şi Liceul „Iulia Zamfirescu”, dar şi membrii ai Asociaţiei Pensionarilor „Viaţă Lungă” Mioveni şi Asociaţiei Persoanelor cu Handicap „Speranţa Vieţii”. Aceştia îşi vor putea face gratuit testul de determinare a glicemiei.

http://www.primariamioveni.ro/

Prietenii noştri din Landerneau ne-au vizitat



                   În perioada 23 – 27 Octombrie 2009, în oraş a fost prezentă o delegaţie din Landerneau – Franţa, localitate înfrăţită cu oraşul nostru de 20 de ani. Delegaţia formată din 11 oficiali: consilieri şi oameni de afaceri a fost condusă de primarul oraşului, Patrick Leclerc. Programul pritenilor noştri din Landerneau a fost încărcat, aceştia vizitând de-a lungul celor 5 zile mai multe locaţii din oraş: Căminul Creşă, Piaţa Dacia, Uzina Dacia – Renault, Cantina Socială, având totodată ocazia să între în legătură cu oameni de afaceri din oraşul nostru.
                   Cu vizita delegaţiei franceze a coincis în acest an şi „Ziua bucătăriei franceze” (La Journée de la Cuisine Française), la care au participat copii de la Şcoala „Liviu Rebreanu”, Liceul „Iulia Zamfirescu” şi Grupul Şcolar Colibaşi.

http://www.primariamioveni.ro/

Galerie foto

Focul lui Sumedru la Mioveni


                   În ajunul Sfîntului Dumitru, pe Valea Argeşului există un obicei numit Focul lui Sumedru. Acest foc simbolizează înnoirea timpului, dar şi alungarea spiritelor rele. Evenimentul este o tradiţie în judeţul nostru, marcînd şi încheierea anului agricol. În jurul imensului foc ce se aprinde de obicei în cel mai înalt loc al satului, se adună toţi sătenii, iar femeile împart covrigi, nuci, mere şi chiar cîte un pahar cu vin. După stingerea focului, fiecare localnic ia acasă un tăciune, pe care îl aruncă apoi în propria livadă. Deşi s-au schimbat multe lucruri, se pare că obiceiul nu a pierit în multe dintre localităţile noastre.
                   Deşi Mioveniul a devenit de ceva timp oraş, tradiţia nu a pierit. În această parte a judeţului, tinerii şi bătrînii sînt încă foarte încîntaţi de această tradiţie şi o respectă cu sfinţenie. În acest sens, Consiliul Local şi Primăria oraşului Mioveni au organizat astfel de focuri la şcolile din toate cartierele şi au oferit in fiecare an locuitorilor covrigi.

http://www.primariamioveni.ro/